Gå direkt till textinnehållet

Personalchefen försvarar arbetsmiljöåtgärder

För lite och för vagt, anser Mittmedias journalistklubb om ledningens åtgärder för en bra arbetsmiljö och personalpolitik. Personalchefen försvarar planen.

Journalisten har under året rapporterat om de omfattande arbetsmiljöproblemen på Mittmedia, som bland annat resulterade i att klubben i mars riktade misstroende mot koncernens personalpolitik. Sedan dess har journalistklubb och ledning haft en rad möten om arbetsmiljön. Klubben har efter samtal med medlemmar lämnat en rad åtgärdsförslag, enligt vice ordförande Johanna Hejdenberg. Men det har gett föga intryck på företagets åtgärdsplan som presenterades den 12 oktober, som man menar varken är tillräcklig eller tillräckligt konkret.

– Vi tycker att det som föreslås i planen är otillräckligt för att komma till rätta med de allvarliga problem som uppdagats, säger Johanna Hejdenberg.

– Få av förslagen är kopplade till mätbara mål. Ta en sådan sak som arbetssituationen. Många av våra medlemmar mår dåligt och är stressade med hög arbetsbelastning och upplever en otydlighet i uppdraget. Mittmedias lösning på det är att man ska diskutera och hitta lösningar tillsammans med sina lokala chefer under höstens Framtidssamtal. Men många sådana utvecklingssamtal har redan hunnit hållas, och vi vet att det på vissa ställen fungerar dåligt med dem.

Annons Annons

Mittmedias personalchef Carin Andersson lyfter fram det mätbara målet i planen om att nå noll procents sjukfrånvaro relaterad till arbetet:

– För att mäta hur väl vi lyckas i arbetet över tid, kommer en ny medarbetarundersökning att genomföras.

Hon betonar att åtgärdsplanen, som innehåller både lokala och gemensamma frågor, beskriver vilka arbetsmiljöfrågor ledningen valt ut för att fokusera på under hösten. Viktigast i den är det lokala arbetsmiljöarbetet, anser Andersson.

Hur mår Mittmedias journalister med avseende på stress och arbetsmiljö i dag?
– Sammanslagningen av Promedia och Mittmedia samt de stora förändringar av arbetssätt och den nedbemanning som vi har genomfört påverkar alla medarbetare. Höstens samtal med varje medarbetare är viktiga för att komma till rätta med stress. Arbetsmiljön kan alltid bli bättre, vilket kräver att vi arbetar systematiskt och att arbetet är prioriterat inom alla delar av verksamheten. Det vågar jag påstå att det är.

Parallellt pågår olika lokala processer. I Gävle var relationerna mellan tidningsledning och journalistklubb minst sagt infekterade i våras. Klubbsektionen uttryckte vid ett möte i mars sitt misstroende mot den personalpolitik som drevs av Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg och personalchefen Carin Andersson.

– Många anställda mådde dåligt, säger Johanna Hejdenberg.

Sedan dess har en extern konsult hållit möten med chefer och medarbetare på GD för att försöka reda ut knutarna. Det har också hållits en heldag med hela redaktionen då ett värdegrundsarbete gjordes, ett arbete som ska fortsätta i mindre grupper.

– Det är för tidigt att utvärdera vad det här arbetet ger, men känslan överlag har varit positiv. Det är bra att något görs. Jag tror att många känner ett större lugn i dag än för ett halvår sedan, säger Gabriel Henning i journalistklubben.

Fler avsnitt
Fler videos