Gå direkt till textinnehållet

PEN America stämmer Trump för attacker mot medier

Stämningsansökan, som lämnades in i går i en federal domstol i New York, handlar bland annat om portohöjningen för Amazons paket.

I ansökan uppger PEN America att syftet är att hindra president Donald Trump att använda statliga myndigheter för att angripa eller hota journalister och medier för rapportering som han ogillar.

Det PEN America anmäler är inte de verbala attackerna som Trump riktat mot medier, enskilda journalister, bokförläggare och författare, eftersom dessa är skyddade av yttrandefriheten. I stället handlar stämningen om hoten om att använda myndigheter för att straffa medier.

I stämningsansökan, som Journalisten har gått igenom, ger PEN America flera exempel:

  • I juli i år hotade Trump att höja det statliga postverkets porto för Amazons paket, som hämnd för Washington Posts rapportering. Jeff Bezos som äger Amazon äger också Washington Post. President Trump beordrade sedermera postverkets chef att verkställa hotet, vilket också skedde den 11 oktober. Portot för paket av den typ Amazon använder för sina leveranser till kunder höjdes då med tolv procent.
  • Trump hotade 2016 att stoppa CNNs ägarbolag Time Warners planerade fusion med telefonbolaget AT&T. När Trump valts till president verkställdes hotet genom det amerikanska justitiedepartementet. Men försöket att stoppa fusionen i domstol misslyckades.
  • Trump har också hotat med att försöka dra in sändningstillstånd för tv-kanaler han ogillar och har portat medier och enskilda journalister från presskonferenser.

PEN America konstaterar att det är svårt för medieföretag att agera juridiskt mot Trump, eftersom de samtidigt ska bevaka honom på ett opartiskt sätt. Därför ser PEN America det som sin uppgift att stå upp mot attackerna mot dem som bevakar de amerikanska myndigheterna och regeringen.

Fler avsnitt
Fler videos