Gå direkt till textinnehållet

Påven kritiseras av Reportrar utan gränser

Reportrar utan gränser är chockade över påven Franciskus kommentar att han sätter respekten för religionen och tron över yttrandefriheten.

Det var då påven höll en presskonferens på det plan som skulle föra honom till Filippinerna som han sade: ”Man kan inte provocera, man kan inte förolämpa andra människors tro, man kan inte göra narr av deras tro. Det finns en gräns. Varje religion har sin värdighet (…) i yttrandefriheten finns det gränser.”

Han pekade sedan på Alberto Gasparri, en medhjälpare som organiserade resan och sade: ”Om min gode vän Dr Gasparri förolämpar min mamma, kan han räkna med en smäll. Det är normalt. Du kan inte provocera. Du kan inte förolämpa andras tro. Du kan inte göra narr av andras tro.”

I ett pressmeddelande skriver Reportrar utan gränser att det är ”störade att sätta religionen över yttrandefriheten och beskriva våldet som en normal reaktion när religionen hånas. Påven använde ett chockerande och oansvarigt språk bara några dagar efter massakern på Charlie Hebdo.”

Reportrar utan gränser pekar också på att gränserna för yttrandefrihet fastställts genom lagar.

”Det är inte en uppgift för religiösa ledare att definiera gränserna för yttrandefriheten.”

Fler avsnitt
Fler videos