Gå direkt till textinnehållet

P4 Kronoberg utmanar SmP i hästhoppning

Lars-Peter Hielle och Anne Marchal på P4 Kronoberg ligger i hårdträning. I augusti ska de ställa upp i kändishoppning till häst. En utmaning, eftersom ingen av dem har hoppat på många år. Bland konkurrenterna finns ett lag från Smålandsposten.

Den 9 augusti vill det till att P4 Kronobergs reporter Lars-Peter Hielle och webbredaktör Anne Marchal har legat i med träningen. Då äger kändishoppningen rum under ryttartävlingen Karl-Oskar Cup i Växjö. Lars-Peter Hielle räknar med full arena, 10 000 personer.

Hur kom ni på den här idén?
– Vi fick en inbjudan till tävlingen till redaktionen, berättar Lars-Peter Hielle. Och efter lite funderande bestämde vi oss för att ställa upp.

Själv hade Lars-Peter Hielle inte ridit sedan ridskoletiden i Mora för 29 år sedan. Anne Marchal hade inte ägnat sig åt hästhoppning på 34 år.

– Mycket av det man lärt sig en gång sitter ju kvar i ryggmärgen. Men visst blev jag stel i början, säger Lars-Peter Hielle. Och jag har redan hunnit ramla av en gång.

En gång i veckan är det träning på kompisars hästar. Den får de sköta utanför arbetstid och de betalar tränarna själva.

De båda ryttarna har ännu inte bestämt om det blir tränaren Isa Aronssons häst Nero eller den andra tränaren Caroline Skogströms häst Chippan som ska få ta dem runt banan med 60-centimetershinder.

– Hästarna är lite olika, så vi får se vem av dem vi väljer. I går höll jag på att åka in i en gödselstack när jag red Chippan. Hon drog iväg i galopp och jag fick knappt stopp på henne.

Lars-Peter Hielle tror att det finns ett stort intresse för projektet bland P4 Kronobergs lyssnare.

– Kronoberg är ett hästlän, och vi har haft stort fokus på mansdominerade sporter. Därför är det viktigt att vi också lyfter fram hästsporten.

Till tävlingen är lag från bland annat Smålandsposten, fotbollslaget Öster och kommunen anmälda, berättar Lars-Peter Hielle.

– Vi räknar med tufft motstånd.

 

Lyssna på när Anne Marchal och Lars-Peter Hielle berättar om träningen, i P4 Kronoberg, här.

Fler avsnitt
Fler videos