Gå direkt till textinnehållet

P4-kanal ersätter valdebatten med tärningsspel

Utöver den vanliga nyhetsrapporteringen tar Sveriges Radio P4 Kronoberg till udda grepp för att nå ut till väljarna med information. De åker på valturné, bjuder politiker på frukost ur ”förutfattade meningar-korgen” och har ersatt valdebatten med tärningsspel. ”Vi har försökt att få ett publikperspektiv på bevakningen”, säger producenten Therese Ekdahl.

Med två och en halv vecka kvar till allmänna val ökar pulsen i valrörelsen, och bland journalisterna ute i landet. Först ut i Journalistens intervjuserie om mediernas valbevakning är producenten och webbredaktören Therese Ekdahl på SR P4 Kronoberg. När Journalisten når henne per telefon är hon i Ljungby på ”valturné”.

– Vi besöker nu alla kommuner som vi bevakar och har med oss en ”önskelista” från lyssnarna och läsarna. De har ställt frågor och kommit med förslag och önskemål och så låter vi politikerna svara. Det är allt från att man vill ha fräschare parker till bättre äldreomsorg – stor som smått. Det blir väldigt konkret och mänskligt, säger Therese Ekdahl.

Ljungby är tredje stoppet på valturnén, här har en helt ny politisk fråga seglat upp på agendan, nämligen kommunens lån på 89 miljoner kronor till ett arenaföretag som beslutades om i förrgår kväll. Nyheter som dyker upp i valrörelsens slutskede påverkar bevakningen, menar hon och nämner vindkraften som en annan stor lokal fråga som har blossat upp.

– Riksdagsledamöterna är väldigt synliga i valrörelsen. Därför är det viktigt att vi lyfter fram de andra lokala företrädarna. Riksdagsvalet berättar alla medier om men bara de lokala medierna berättar om kommunvalen.

Den politiska nyhetsrapporteringen och granskningarna av de politiska partierna och företrädarna har varit omfattande och har inkluderat hela redaktionen. Men P4 Kronoberg har också tagit ett par udda grepp i syfte att flytta perspektivet närmare medborgarna.

– Vi har ersatt debatten mellan förstanamnen på de lokala listorna med tärningsspel, säger Therese Ekdahl.

Hur då?
– Var och en får slå en tärning och beroende på resultatet får de till exempel utmana en annan politiker på duell, eller avge ett vallöfte. Debatterna vi haft tidigare har blivit för tjafsiga och folk pratar i mun på varandra.

– Vi har också haft friskvårdsintervjuer där vi pratar med politiker om hur de motionerar.

P4 Kronoberg bjuder också politiker på frukost ur den så kallade ”förutfattade meningar-korgen”.

– Det är ett lite knäppt namn, och vi bjuder på saker som vi tror att politikerna äter till frukost – fast det är förstås helt överdrivet. När vi intervjuade en moderat bjöd vi på champagne och jordgubbar, socialdemokraten fick en Skogaholmslimpa med prickigkorv och sverigedemokraten sill, ägg och kaviar. Utifrån det börjar vi resonera om bilden av partierna och deras ideologier. Det har fungerat väldigt bra, tycker jag.

Fler avsnitt
Fler videos