Gå direkt till textinnehållet

Otydligt om Unionen har rätt att strejka

Unionen har inte rätt att strejka. Så tolkar Almega Arbetsdomstolens beslut. Unionen anser att domen är svårtolkad och vad den innebär.

I måndags skulle fackförbundet Unionen och Sveriges Ingenjörer gått ut i strejk, som bland annat skulle ha påverkat sändningarna i SVT. Men arbetsgivarorganisationen Almega anser att man inte får strejka om pensionsfrågor och lämnade över frågan till Arbetsdomstolen.

Konflikten rör bland annat den så kallade flexpensionen, som innebär att anställda ges möjlighet att gå ner i arbetstid när man närmar dig pensionsåldern och att arbetsgivarna betalar in mer pengar till tjänstepensionen.Detta vill Unionen införa i kollektivavtalen.

Arbetsgivarorganisationerna anser att det råder fredsplikt i pensionsfrågor, enligt en paragraf i Medbestämmandelagen.

Annons Annons

Beslutet från Arbetsdomstolen står det att "Arbetsdomstolen avslår arbetstagarförbundens yrkanden om interimistiska beslut"..

Gun Karlsson, unionenklubbens ordförande på SVT, säger att domen är svårtolkad.

– Den måste nu analyseras av våra jurister på förbundet för att avgöra hur, om och på vilket sätt vi ska gå vidare. Självklart vill vi ha en bra pension som alla andra på arbetsmarknaden.

Till Sveriges Radio Ekot sade strejkforskaren Christer Thörnqvist att han tolkade det så att ”AD väljer att inte ta ställning i frågan, och att facken då borde kunna gå i strejk”.

I en kommentar till AD-domen säger Almegas VD Anna-Karin Hatt att ”Arbetsdomstolens besked om att det råder fredsplikt i pensionsfrågor var väntat, och ligger i linje med den tolkning Almega gjort av gällande rätt. Komplicerade frågor som pensionsfrågor bör hanteras i lugn och ro och utan strejkhot.”

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos