Gå direkt till textinnehållet

Otrygghet pressar bemanningsanställda

Tre av fyra bemanningsanställda journalister byter aldrig arbetsplats eller arbetsuppgifter. Det visar en undersökning som Journalistförbundet gjort bland sina bemanningsanställda medlemmar. Nio av tio svarar att de aldrig, eller bara någon enstaka gång, tackar nej till ett uppdrag när arbetsgivaren ringer.

Enkätundersökningen skickades till 424 bemanningsanställda medlemmar. 36 procent har svarat (153 personer).  Journalistförbundet har också jämfört årets siffror med resultatet av en undersökning som gjordes 2011.

Det är ungefär lika många i år som under 2011 som uppger att de aldrig eller bara någon enstaka gång byter arbetsplats eller arbetsuppgifter (77,8 procent mot 76 procent 2011).

– Att tre av fyra bemanningsanställda journalister går till samma arbetsplats och utför samma arbetsuppgifter visar tydligt att bemanningsanställda inte är inne för att täcka arbetstoppar. Det finns uppenbarligen ett permanent arbetskraftsbehov och då bör arbetsgivaren anställa personal i stället för att hyra in, säger Ulrica Widsell, vice ordförande i  Journalistförbundet och ordförande i förbundets aktionsgrupp för bemanningsanställda, i ett uttalande.

Annons Annons

– Med de interna bemanningsföretagen som blivit fler under de senaste åren blir inhyrningen så uppenbart en konstruktion för arbetsgivarna att kringgå LAS. Och de bemanningsanställda är otrygga, har sämre villkor och betydligt lägre löner än de anställda på redaktionerna. Det är upprörande, säger hon.

Att säga nej när arbetsgivaren ringer in en bemanningsanställd finns nästan inte på kartan för de flesta. 59 procent säger aldrig nej, 37 procent tackar nej någon enstaka gång.

I de fall den bemanningsanställde faktiskt säger nej till ett uppdrag kan det handla om att hen "tidigare fått dagen ledig och gjort upp privata planer – men sedan ändrades schemat igen för tusende gången". En annan medlem skriver: "Om jag är bortrest eller har direkta förhinder. Händer i praktiken aldrig. Bokar om läkartider, tandläkartider, frisör, vänner osv, för att kunna ta pass."

38 procent tycker att det är svårt att förena arbete med familjeliv och socialt liv. En medlem svarar att livssituationen påverkas negativt: "Jag är ofta väldigt stressad, har svårt att säga nej till jobb för jag vill ju kunna försörja mig. Det är svårt att planera sin fritid när man aldrig vet hur man jobbar. De fastanställda på kundföretaget har alltid företräde till semester, vilket gör att man nästan jobbar ihjäl sig.".

– Den otrygghet och pressade tillvaro som de bemanningsanställda journalisterna vittnar om är nedslående och fullständigt oacceptabel. Känslan av att vara utbytbar påverkar självkänslan på jobbet negativt och medlemmar berättar att de inte vågar säga vad de tycker av rädsla att uppfattas som obekväma och inte få jobba kvar nästa vecka eller nästa dag. Det är inte okej, säger Ulrica Widsell.

Men det finns också de som är positiva: "Jag hade aldrig fått tillsvidareanställning annars. Så på det sättet har det påverkat min livssituation väldigt positivt."

Av de som svarat på enkäten är 65 procent tillsvidareanställda, drygt 25 procent är behovsanställda medan andra antingen har vikariat, provanställning eller gör tidsbestämda inhopp. Drygt 45 procent har garantilön och 38 procent fast månadslön.

– Journalistförbundets klubbar på bemanningsföretagen jobbar starkt för fler fasta anställningar, men fortfarande är 35 procent av våra medlemmar visstidsanställda i bemanningsföretagen och vi ser att utlasningsproblematiken har flyttats över dit. Men sista året i kollektivavtalet med Medieföretagen är uppsägningsbart och den stora otryggheten för de bemanningsanställda medlemmarna blir säkerligen en het fråga på Journalistförbundet kongress i höst, säger Ulrica Widsell.

Fler avsnitt
Fler videos