Gå direkt till textinnehållet

Oro för kvalitén på SvD när redigering flyttas

Svenska Dagbladet ska lägga ut nattredigeringen på TT och det är risk att de bemanningsanställda inte får behålla sin plats på tidningen. Journalistklubben är också orolig för att kvalitén på slutprodukten ska bli sämre. 

Som Journalisten tidigare berättat ska Svenska Dagbladet lägga ut sin nattredigering på TT. Det innebär att upp till fem av de 13 redigeringstjänsterna kan försvinna och att större delen av redigeringen kommer att ske under dagtid.

Thomas Berglund är ordförande i Journalistklubben på SvD. Han säger att arbetsgivaren flaggade för nedskärningen redan för ett år sedan, men att den sköts på framtiden på grund av hot om nyval och nya digitalsatsningar.

– Det här har legat i korten. Vad som kommer att hända är att TT ska få tillgång till en antal nyhetssidor som de kommer att kunna gå in och ändra i om det händer något. Vår oro handlar om vad som kommer att hända med kvalitén. Som vi arbetar nu så hinner vi förbättra tidningen mycket från förstaupplagan, säger han.

Annons Annons

Förhandlingarna med arbetsgivaren har inte hållits ännu och Thomas Berglund hoppas att inte fler än fyra medarbetare ska behöva förlora jobbet.

– Redigeringen för nyheter kommer alltså att flyttas till dagtid, vilket innebär nya krav på materialflödet så att de som ska redigera ska ha något att redigera. Men det är inte klart hur många de blir eller vilka som ska gå vilka skift.

Utöver de fyra till fem tjänster som klubben ska förhandla om så har två medarbetare sedan tidigare accepterat avgångsvederlag och kommer sluta i samband omstruktureringen.

– Det senaste året har många anställts av SvD som tidigare varit anställda av vårt bemanningsföretag, vilket vi tycker är bra. Men nästan alla de bemanningstjänster som finns kvar finns bland de här redigerarna, säger han och fortsätter:

– Vi återkommer hela tiden med det här med ett A- och ett B-lag. Om ingen av de som är anställda på SvD godtar avgångsvederlagen är det bara för våra chefer att stryka de som är anställda genom bemanningsföretaget. Det här är ändå personer som vi betraktar som fullvärdiga SvD-medarbetare.

Thomas Berglund säger att det i och för sig inte betyder att de blir utan jobb, men att de inte kan arbeta kvar på SvD.

– Vi är väldigt luttrade, men varje gång något sådant här händer så sprider det förstås oro.

Det första förhandlingstillfället är på onsdag nästa vecka.

Fler avsnitt
Fler videos