Gå direkt till textinnehållet

Oro för förslag om fotoförbud

Ambulansförbundet Alarm vill införa ett förbud mot fotografering på olycksplatser. Nu reagerar Pressfotografernas klubb med oro på förslaget.

Som Journalisten tidigare berättat så har Abulansförbundet Alarm lagt fram ett förslag på att förbjuda fotografering på olycksplatser.

Bakgrunden är att räddningspersonal har sett en växande trend där vittnen till olyckor tränger sig på för att filma eller ta bilder med sina mobiltelefoner i stället för att hålla sig undan eller hjälpa till. De nyfikna åskådarna utgör ett allt större arbetsmiljöproblem enligt Ambulansförbundet Alarm.

Pressfotografernas klubb reagerar nu med oro på förslaget.

Annons Annons

”Vi är oroade för vad som händer med det fria samhället om man inför fler förbud. Redan den nya lagen om kränkande fotografering är ett tecken på en oroande tendens”, säger PFKs ordförande Mia Karlsvärd till SVT.se.  

Journalistförbundet har också reagerat på Ambulansförbundets utspel. Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet och ordförande i förbundets yrkesetiska nämnd har tidigare sagt att ett förbud "skulle minska öppenheten i samhället. En sådan lagstiftning skulle riskera att skapa en föreställning om att fotografering på allmän plats inte är tillåtet.”  

Fler avsnitt
Fler videos