Gå direkt till textinnehållet

Öppen kritik mot SVTs ledning

Förtroendet för ledningen av den regionala nyhetsverksamheten på SVT är kraftigt rubbat. Journalistklubben på SVT anser att omorganisationen är ogenomtänkt, och nu uppmanas ledningen göra om.

I ett uttalande från SVTs journalistklubbs representantskap riktas hård kritik mot SVTs ledning med anledning av problemen med satsningen på den regionala nyhetsverksamheten.

Journalisten berättade förra veckan att kostnaden för den planerade fjärrstyrda utsändningen från fem orter i Sverige blev så hög att projektet fick stoppas.

Enligt journalistklubben på SVT var den budgeterade kostnaden 4,6 miljoner kronor, men i upphandlingen landade prislappen på 14,8 miljoner kronor.

Annons Annons

”Efter detta besked har förtroendet för ledningen av den regionala nyhetsverksamheten åter kraftigt rubbats bland oss ombud vid journalistklubbens representantskap. Detta är ytterligare ett tydligt tecken på att omorganisationen är ogenomtänkt. Vi har tidigare kritiserat ledningen för ett otydligt journalistiskt uppdrag, för beslutet att ta bort alla fotografer, medarbetares bristande insyn i omgörningen och bristen på underlag vid funktions- och bemanningsförhandlingar. Nu finns det möjligheter för ledningen att dra ner på takten, tänka om och göra rätt”, skriver klubben i uttalandet.

Klubben anser att beslutet att stoppa projektet var bra och ”förutsätter att SVT ser över behovet av en utökning av antalet tjänster”. Dessutom uppmanar klubben ledningen att senarelägga starten av den nya regionala organisationen för att i dialog med medarbetarna och kommande VD Hanna Stjärne ”tänka om, göra rätt”.

Fler avsnitt
Fler videos