Gå direkt till textinnehållet

Ogadenvisslare får Politkovskajapris

Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne för 2014 går till Abdulahi Hussein, som smugglade ut filmmaterial från den etiopiska delstaten Ogaden. Bild: Publicistklubbens ordförande Björn Häger. Foto: Tor Johnsson

SVT-dokumentären "Diktaturens fångar" som gav bakgrund till gripandet av Johan Persson och Martin Schibbye bygger på Abdulahi Husseins utsmugglade filmmaterial från Ogaden. Som rådgivare till den regionale presidenten och chef för Ogadens TV-kanal samlade Hussein bevis på övergrepp som tortyr och våldtäkter. Han är idag politisk flykting i Sverige.

– Anna Politkovskaja-priset går till den som på något sätt har utmärkt sig när det gäller att försvara yttrande- och tryckfriheten. Abdulahi Hussein har gjort  det på ett fantastiskt modigt sätt. Han är ett föredöme, säger Publicistklubbens ordförande Björn Häger till Journalisten.

Hussein kommer att ta emot priset vid Publicistklubbens seminarium "Yttrandefrihetens pris" i Stockholm ikväll, och intervjuas av Stina Dabrowski.

Det är ett omfattande program ikväll. Varför arrangerar ni detta nu?

– Vi försöker ta det stora greppet, och prata inte bara om vem som ska rapportera från krigshärdarna när svenska redaktioner blir mer försiktiga, utan också om det kanske främsta arbetsmiljöproblemet för svenska journalister idag, att man utsätts för så mycket hat och hot.

– Vi vill prata om de stora, svåra frågorna, både ute i världen och på hemmaplan. När det gäller här hemma ska vi vara konkreta, prata konkret om hur man kan hantera hoten. Det fantastiska är att kvinnorna som var med och berättade i Uppdrag granskning förra året säger att det blivit bättre sedan de sade ifrån.

Fler avsnitt
Fler videos