Gå direkt till textinnehållet

ÖAs utgivare försvarar kritiserad publicering

I går publicerade Örnsköldsviks Allehanda nyheten att det finns medlemmar ur IS på ett asylboende i Västernorrland, enligt de asylboende själva. Publiceringen som redan delats över 10 000 gånger har fått kritik från en rad håll. Men utgivaren Anders Ingvarsson försvarar publiceringen.

Det var i går som Allehanda.se publicerade nyheten som snabbt fick kritik av journalister på sociala medier. Bland annat skriver sajten att flera medlemmar ur Islamiska staten finns – enligt asylsökande – på ett av Västernorrlands asylboenden.

”Vår källa har själv misstankar mot tre andra män” skriver Allehanda.se.

”Jag tror inte på att de flydde hit för att komma undan kriget. Utan jag är övertygad om att de är med i IS”, säger källan.

Annons Annons

I dag fortsätter kritiken mot artikeln, bland annat går frilansjournalisten André Larsson ut med ett debattinlägg på SVT Opinion.  

”Detta är inte journalistik. Det är legitimerande ryktesspridning i viral hastighet. Det är ett av många bidrag till den sakliga faktabaserade debattens och journalistikens undergång”, skriver han i debattinlägget.

”Det är inte konstigt att människor tappar förtroende för medier och journalister, när etablerade medier som tidningen Örnsköldsviks Allehanda publicerar rykten som fakta. Tre artiklar publiceras sedan där migrationsverket, SÄPO och en terrorexpert får komma till tals. Alla tre bekräftar att det kan finnas IS-medlemmar i länet, men ingen lägger fram konkreta bevis eller fakta som pekar på slutsatsen Allehanda.se så gärna vill dra”, skriver André Larsson och hänvisar till punkt två i de pressetiska reglerna som säger att man ska vara kritisk mot nyhetskällor.

Anders Ingvarsson (bilden) är ansvarig utgivare på Allehanda. Han är på resande fot men besvarar Journalistens frågor via mejl.

Har ni fler källor än som redovisas i texten?
”Jag kan inte redogöra för vårt publiceringsunderlag, med hänvisning till bland annat källskydd. Men givetvis har vi värderat uppgifter och källor på ett omfattande sätt innan publicering”, skriver Ingvarsson.

Förstår du kritiken?
”På ett sätt ja, eftersom detta ämne torde vara det mest sprängkraftiga vi har just nu. Å andra sidan inte. Jag har svårt att förstå de som så tvärsäkert dömer ut det vi gjort, när de bevisligen inte har full insyn.”

Ångrar du publiceringen?
”Det finns givetvis detaljer i utformning och annat man kunde ha gjort annorlunda. Men publiceringen som sådan, den ångrar jag inte.”

Fler avsnitt
Fler videos