Gå direkt till textinnehållet

Nytt prövningstillstånd för dyr CD

Den fyra år långa juridiska följetongen om CDn som kostade produktionsbolaget Tredje Statsmakten 5 000 kronor fortsätter efter att kammarrätten i Stockholm nu beslutat pröva frågan.

Journalisten berättade för två år sedan om de spektakulära juridiska turerna kring CDn som innehåller ett förundersökningsprotokoll från Södertörns tingsrätt om sexbrott som fd polismästaren i Uppsala län Göran Lindberg dömdes för.

Södertörns tingsrätt tog 2010 ut en avgift om 4 840 kronor för CDn, vilket produktionsbolaget Tredje Statsmakten, som gör bland annat Medierna i P1, ansåg var för mycket och ville överklaga avgiftens storlek. Problemet var att det inte fanns någonstans att vända sig med överklagandet. Processen för att hitta rätt myndighet tog tre år och fem överklaganden innan till slut Högsta förvaltningsdomstolen pekade ut Domstolsverket som ansvarig myndighet.

När rätt myndighet hade identifierats kunde Tredje Statsmakten till slut överklaga avgiftens storlek. Domstolsverket avslog dock Tredje Statsmaktens överklagande. Domstolsverkets beslut överklagades sedan till förvaltningsrätten i Stockholm som avslog överklagandet och nu har kammarrätten i Stockholm beslutat att ge prövningstillstånd.

Annons Annons

Om även kammarrätten avslår överklagandet finns möjlighet att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

 

Fler avsnitt
Fler videos