Gå direkt till textinnehållet

NYT kartlägger 247 terroroffer

The New York Times ville bryta de journalistiska rutinerna vid rapporteringen om terrordåd och har nu genomfört en stor kartläggning av alla som dog i terrordåd under två veckor i mars. 29 journalister sattes på uppgiften.

Den till synes ändlösa strömmen av terrorbrott under 2016 fick The New York Times redaktion att ta ett steg bakåt och fundera på hur de sköter rapporteringen, framför allt om offren.

Efter massakern i Nice producerade The New York Times till exempel en artikel om en far och son från Texas som dog, med en uppföljning om barnen som dödats i attacken. ”Det känns aldrig tillräckligt”, skriver utrikesredaktören Jodi Rudoren i tidningens redaktionsblogg Times Insider.

Redaktionen bestämde sig i våras för att göra en total kartläggning av alla människor som dog i terrordåd under mars månad. Men terrorattackerna var så många att de tvingades skala ner till två veckor, från den 13 till den 27 mars.

Totalt dog 247 personer i terrordåd i Turkiet, Belgien, Pakistan, Irak, Elfenbenskusten och Nigeria under perioden. Tidningen satte 29 journalister på att samla in namn, fotografier och detaljerad information om var och en av de 247 mördade. De tog också reda på vilka av offren som känt varandra och vilka som var släkt.

Det var enligt Jodi Rudoren ett ”mödosamt och intensivt arbete”. I Nigeria stoppade militären tidningens reporter Chris Stein från att nå byn Ummarari där Boko Harem sprängde en moské med 30 dödsoffer som följd den 13 mars. I stället lyckades han genom en lokal fixare få byborna att komma till hans strömlösa hotellrum i Maiduguri med information om offren.

I Irak och Pakistan hade tidningens stringers stora svårigheter att identifiera alla offren.

Till slut lyckades The New York Times få fram information om 222 av de 247 dödade, 90 procent. Det visade sig bland annat att en femtedel av de dödade var under 18 år och att 60 procent var muslimer. De kom från 26 olika länder.

Fler videos
Fler avsnitt