Gå direkt till textinnehållet

Nyhetssändningar i P4 tvingas hålla tider

Med kort varsel tvingas Sveriges Radios P4-redaktioner göra om sina nyhetssändningar för att passa efterhandslyssnarna. Det innebär att de lokala nyheterna måste sändas på utsatta tider och hålla en viss längd.

P4-stationerna har haft stor frihet att variera längden på nyhetssändningarna och när de sänds. Tanken har varit att sändningarna ska vara sömlösa och att man ska kunna köra nyheter när det passar. Men det blir det stopp för nästa vecka. Orsaken är att efterhandlyssningen via bland annat appar inte fungerar.

– Det slarvas med tiderna och det har pågått i åratal. När man ska lyssna på lokala nyheter i efterhand så kan man få en halv nyhetssändning och en halv låt, eller en programledare som pratar om något helt annat. Nu har vi satt en deadline till nästa vecka för när det här måste funka, säger P4-chefen Dan Granlund till Journalisten.

– Vi ser ett ökat intresse för att använda våra tjänster på en mängd olika ställen, det kan handla om appar i bilar, musiktjänster, Google Alexa, och så vidare. Vi får oerhört mycket mejl om detta från efterhandslyssnare som bara får höra en halv nyhetssändning. Publiken är på oss hela tiden. Nu måste detta funka, det blir inte trovärdigt om vi inte kan lösa det.

Annons Annons

Vad innebär det här för redaktionerna?
– Man måste passa tiderna. Det är ingen stor grej. Man måste sätta hur långa nyhetssändningarna ska vara och sedan hålla tiderna. Det finns en annan aspekt av detta och det är att vi får inte lov att banda musik hur som helst, och sändningar som är äldre än 30 dagar får inte innehålla musik.

– Jag kan ta ett exempel. Om man tittar på julkalendern som jag var ansvarig för så hade vi 1,3 miljoner efterhandslyssningar, vilket är en kraftig ökning. Då måste du hålla tiderna, annars har du 1,3 miljoner starter som inte funkar och folk blir tokiga på oss. Det är badwill att inte kunna leverera.

Vi har fått höra att ett av skälen att det varit bråttom sägs vara att det ska funka i Volvos nya bilapp. Stämmer det?
– Det är många som efterfrågar den här typen av tjänster. Det är Spotify, Alexa och flera olika som efterfrågar den här typen av tjänster. Det är inte knutet till någon enskild app eller något enskilt företag.

Den här deadlinen har kommit med ganska kort varsel, och vi hör från medarbetare att det finns en irritation över det. Vad säger du om det?
– Jag vet inte om det är med kort varsel. Vi har haft den här tjänsten i åratal utan att ha fått den att fungera. Det här måste gå att lösa och det är inte så komplicerat.

Fler avsnitt
Fler videos