Gå direkt till textinnehållet

”Nyheter om lantbruk ska vara aktuella”

Lantbruksnytt utvidgar sina webb-TV-sändningar från två till fem dagar i veckan. Programmet sänds från gården Hovbydal utanför Kristianstad. Lantbruksnytt har en redaktion på åtta personer som jobbar heltid- och deltid med programmet.

Varför börjar ni sända fem dagar i veckan, Anders Niléhn, ägare, programledare och reporter på Lantbruksnytt?
– Vi tyckte att nyheter ska vara aktuella. Nyheter blir bättre om de presenteras så ofta man kan.

Vad innehåller programmet?
– Det är inriktat på lantbruk och vänder sig främst till lantbrukare. Men programmet kan även vara intressant för andra eftersom vi tar upp frågor som djurskydd och antibiotikaanvändning, ämnen som även tas upp av andra medier.

Hur långt är programmet?
– Från början, då vi började sända 2013, var planen att programmet skulle vara på åtta-tio minuter. Men ibland var det så många nyheter att programmet blev upp till 15 minuter. Styrkan med att sända fem dagar i veckan är att vi kan hålla programtiden på sex-sju minuter.

Hur många besökare har ni?
– Enligt vår IT-tekniker har vi 14 000 besökare i månaden. Det är bra tycker jag.

Hur har responsen varit?
– Lantbrukare tycker att det är ett bra sätt att få information så att de kan göra rätt affärer. Utbyggnaden av bredband på landsbygden har gjort att fler lantbrukare kan se på webb-TV. För fem-sex år sedan skulle det inte ha varit möjligt att sända programmet över nätet.

Vem äger Lantbruksnytt?
– Det är jag och mina söner. Förutom att sända Lantbruksnytt har vi en gård söder om Kristianstad. Jag jobbade tidigare på LRF Medias tidning ATL och Lantmannen, så jag har erfarenhet av medier. 2009 slutade jag på LRF Media och startade min hemsida om lantbruk.

Fler avsnitt
Fler videos