Gå direkt till textinnehållet

Nyanlända journalister ska få frilansmentorer

Mälardalens frilansklubb parar under hösten ihop nyanlända journalister med svenska frilansar.

Idén föddes redan för ett år sedan och ledde till ett samarbete med Fristadsförfattarna som Kulturhuset/Stockholms stadsteater håller i. Gert Lundstedt är ordförande för Mälardalens frilansklubb:

– Tanken är att mentorerna ska kunna ge en konkret inblick i hur det är att arbeta som journalist i Sverige, för att underlätta för nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden. Journalist är ett svårt yrke att omvandla i ett nytt land med tanke på språket. En mentor kan berätta om hur man arbetar som frilans i Sverige, introducera i koderna som man ofta inte har om man kommer utifrån, vem man kontaktar och sådana saker. Informera om vårt nät av myndigheter och institutioner. Och inte minst träffa yrkeskolleger, berättar han.

Ett tiotal frilansjournalister varav några frilanskontor har anmält intresse. När projektet drar igång i oktober blir det i begränsad omfattning, med en dryg handfull deltagare.

Annons Annons

– Vi vill inte att det ska bli för stort nu i början, sedan kan vi köra det igen när vi fått erfarenhet. Nu letar vi efter någon som kan hålla i en halvdags utbildning om att vara mentor, sedan kör vi ett antal månader, med några träffar, säger Gert Lundstedt.

Vilka drivkrafter har de av era medlemmar som anmält intresse?
– Man har framför allt en idealistisk, humanistisk hållning, man tänker att man kan dela med sig av något. Men det kan förstås vara jätteintressant för dem som journalister också, att knyta kontakter, men så tänker ju journalister jämt.

Fler avsnitt
Fler videos