Gå direkt till textinnehållet

”Nya polisenheter ska skydda det öppna samhället”

Tre nya enheter inom polisen ska arbeta med utredning, underrättelse och utveckling av metoder för att förebygga brott som hotar det öppna samhället. Det skriver rikspolischefen Dan Eliasson.

Den senaste tidens hot mot redaktioner, moskéer och synagogor har lett till att Rikspolisen vill inrätta en särskild enhet inom polisen som jobbar med brott som hotar de grundläggande fri- och rättigheter som rör det öppna samhället.

”Övriga polisregioner får också i uppdrag att inrätta en sådan förstärkt förmåga. En viktig uppgift blir att utveckla metoderna för att utreda och förebygga dessa brott. Stödet till brottsutsatta ska också utvecklas”, skriver Jan Eliasson på DN Debatt.

Han påpekar att polisen har fördjupat sin samverkan med Säkerhetspolisen.

Annons Annons

”Det handlar både om att bli bättre på att utbyta information och att bistå varandra i det operativa arbetet med att utreda och förebygga brott mot grundläggande fri- och rättigheter. Samverkan ska också fördjupas med andra nationella och lokala myndigheter.”

Jan Eliasson skriver att skyddet av det öppna demokratiska samhället är allas ansvar.

”Det räcker därför inte med att bara polisen arbetar med dessa frågor. Andra statliga myndigheter, kommuner, politiska partier, frivilligorganisationer, fackliga organisationer, idrottsrörelsen, massmedia, näringslivet, universitet och högskolor och många fler måste känna ett ansvar för denna centrala demokratifråga. Även enskilda människor kan bidra, med sitt civilkurage och sin medmänsklighet.”

Fler avsnitt
Fler videos