Gå direkt till textinnehållet

Nya journalistpriset till Farzaneh Roostaee och Al Kompis

Farzaneh Roostaee, journalist och mellanösternanalytiker från Iran vinner Nya journalistpriset i kategorin Bästa journalistiska gärning. Det arabisk-svenska mediehuset Al Kompis tar hem priset i kategorin Bästa medium.

Det nyinstiftade journalistpriset Nya journalistpriset delades på fredagseftermiddagen ut på politikerveckan i Järva.

Priset delas ut i två kategorier:

  • Bästa journalistiska gärning i Sverige på ett annat språk än svenska,
  • Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället.

Vinnare i kategorin Bästa journalistiska gärning är Farzaneh Roostaee, journalist och mellanösternanalytiker från Iran, bosatt i Sverige sedan 2011. Med hjälp av det svenska medieinstitutet Fojo i Kalmar och International Federation of journalists kom Farzaneh till Sverige där hon fick politisk asyl. Farzaneh medverkar regelbundet i BBC Persian och TV-kanalen Iran International. Hon är också medgrundare och skribent för den utrikespolitiska sajten Zeitoons, som bevakar den politiska utvecklingen i Iran.

Annons Annons

Juryns motivering lyder: ”Farzaneh Roostaee förmedlar trovärdig och relevant journalistik till en miljonpublik utomlands och i Sverige. I intervjuer och artiklar har hon fokus på en komplex region – Mellanöstern och Iran. Med engagemang och kunskap ger hon oss nya perspektiv och vidgar våra vyer.”

Vinnare i kategorin Bästa medium är Al Kompis, som är ett mediehus som startades 2012 och publicerar nyheter på arabiska och svenska. Sajten når 300 000 unika besökare i månaden i Sverige, och ytterligare knappt 200 000 läsare utanför landet. På Facebook har Al Kompis över 1,6 miljoner följare. Al Kompis är en etniskt, religiöst och politiskt obunden nyhetskanal som berättar om Sverige och ger råd om vägen in i det svenska samhället.

Juryns motivering lyder: ”Al Kompis är en brobyggare mellan nyanlända och det svenska samhället. Genom sina nyheter till en arabisktalande publik har hundratusentals läsare fått information och kunskap om Sverige. Al Kompis engagerar, når ut och öppnar dörrar som underlättar för integration.”

Nya journalistpriset, för journalistik i Sverige på andra språk än svenska, är instiftat 2018 av utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia.

Se Journalistens TV-inslag om Al Kompis radiostation från 2014 här.

Fler avsnitt
Fler videos