Gå direkt till textinnehållet

Nya attacker mot turkiska medier

Turkiska regeringstjänstemän har tagit kontroll över den kommitté som utfärdar presskort i Turkiet. Samtidigt genomfördes igår flera razzior på turkiska medier.  

Den turkiska pressfriheten befinner sig på ett sluttande plan. Journalisten har tidigare berättat om en ny repressionsvåg som slår mot landets journalister och regeringskritiska medier, samtidigt som president Erdogan utlyst nyval i höst.

Vid sidan av allt tätare razzior, gripanden och åtal mot misshagliga medier och journalister, har turkiska regeringstjänstemän nu tagit kontrollen över den kommitté som utfärdar de nationella presskort som är nödvändiga för att verka som journalist i Turkiet.

Tidigare har journalistrepresentanter fyllt 8 av 13 platser i kommittén, men enligt nya direktiv får de nu bara utgöra 5 av 15 platser i den utökade kommittén.

Annons Annons

Journalistorganisationen TGC och journalistförbundet TGS protesterar högt mot förändringarna och väljer nu att lämna kommittén och ta ärendet till domstol.

De nya direktiven är "inget annat än ett försök att låta presskorten hamna under regeringens godtyckliga kontroll", menar Ugur Guc, ordförande för journalistförbundet TGS, i ett pressmeddelande.

Samtidigt uttrycker EU oro över att turkisk polis gripit två brittiska journalister i sydöstra Turkiet, anklagade för samröre med terrorgruppen IS, rapporterar TT.

Fler avsnitt
Fler videos