Gå direkt till textinnehållet

Ny tidning satsar på levande debattklimat

Nästa vecka lanseras nättidningen Fyren med fokus på nordvästra Skåne. Susanne Ravani som är chefredaktör säger att ambitionen med den är att göra människor mer engagerade i de demokratiska besluten.

Idén till tidningen kom till under en folkomröstning i Höganäs kommun om hamnområdets utveckling.

– Vi märkte då att det fanns ett stort engagemang och en uppdämd irritation att allt bara verkar rulla på. Det här är en kommun som har styrts av alliansen i flera omgångar och det finns ingen som ifrågasätter något. Men, poängterar hon, Fyren kommer vara partipolitiskt obunden.

– Vi vill försöka förklara bakgrunden till olika beslut och belysa beslut från flera olika perspektiv. Gräva djupare.

Gör inte Helsingborgs Dagblad och andra medier i området det?
– Helsingborgs Dagblad har funnits länge i trakten och de presenterar nyheterna men de gräver väldigt sällan bakom händelsen på lokal nivå. Så där tror jag det finns ett behov. Vi har även andra tidningar men de fokuserar mer på hur bra bygden är.

Fyrens redaktion består av sex personer varav tre är utbildade journalister men Susana Ravani tror inte att det kommer att innebära några problem.

– Vi kommer granska varandras texter.

Hon säger att Fyren främst ska vara ett alternativ till andra nyhetskällor. Och att det ska vara en plats med utrymme för debatt.

Betyder det att ni ska ha ett öppet kommentarsfält?
– Nej, det har vi ingen möjlighet till. Vi kommer bara att publicera inlägg som skrivs under med namn. Vi hoppas det kan bli ett levande debattklimat.

Fyren lanseras fredagen den 13 mars och kommer främst att finansieras med annonser. Den ägs av AB Nättidningen Fyren och samarbetar med föreningen Fyren.

Fler avsnitt
Fler videos