Gå direkt till textinnehållet

NRK kritiseras för sin personalpolitik

Journalistklubben på norska NRK säger i en intervju att företaget ser vikarier som en förbrukningsvara och att personalpolitiken blir allt ”brutalare” med åren. Ledningen håller inte med om kritiken.

I förra veckan gick ordföranden i NRKs journalistklubb Richard Aune ut och kallade sin arbetsgivares personalpolitik för gammaldags, samt att den stramas åt allt mer, skriver VipåTV.

”Det har blivit allt mindre flexibelt att arbeta i NRK. Idag måste exempelvis kompledigheter anmälas och beviljas långt i förväg. I kombination med tuffare vaktlistor och andra åtstramningar så har det blivit svårare inte minst för anställda med småbarn att jobba”, säger Aune till VipåTV.

Klubben på NRK menar att företaget ser vikarier som en förbrukningsvara och att nedbemanning blivit ett sätt att ställa om verksamheten på för bolaget.

Annons Annons

Chefer på NRK avvisar delvis fackets beskrivning.

”Det stämmer att det hela tiden ställs nya krav på NRK:s medarbetare. Vi måste precis som andra medier och andra verksamheter i vårt samhälle ständigt uppdatera vår syn på effektivisering och hitta nya sätt att arbeta mer effektivt. Det kan stundtals kännas krävande men är en del av utvecklingen”, säger personaldirektör Olav Nyhus.

NRK har minskat personalen med mellan 300 och 400 personer under de senaste åren.

Fler avsnitt
Fler videos