Gå direkt till textinnehållet

NRK kan tvingas säga upp 100 anställda

Norska public servicebolaget NRK måste minska antalet tjänster med minst hundra nästa år om inte TV-avgiften höjs. De anställda har fått besked om att det kan bli uppsägningar.

NRK har varslat sina anställda om att det kan bli nedskärningar och omplaceringar nästa år eftersom regeringen fryst TV-licensen vid 2014 års nivå. Det skrivet dn.no.

NRK har tidigare varnat regeringen att bolaget måste minska sina kostnader med 150 miljoner norska kronor om inte TV-licensen höjs under 2015. Dessutom ökar pensionskostnaderna och andra utgifter med närmare 100 miljoner. Sammanlagt måste NRK sänka sina kostnader med runt 300 miljoner.

”Vi arbetar löpande med omorganisationer, oberoende av vad budgetpropositionen lagt fram. Vi ser en personalminskning, det är vad vi utgår ifrån just nu”, säger personaldirektör Olav A Nyhus till dn.no.

Annons Annons

Ordförande för journalistklubben på NRK, Sidsel Avlund, hoppas att budgetförhandlingarna ska att leda till en ökning av licensavgiften.

”2015 blir ett tufft år för NRK om licensen inte höjs. Vi måste vara beredda på stora nedskärningar. Vi kommer att ha en nära dialog med företagsledningen, och om det blir nedskärningar och avgångsvederlag ska vi se till att de blir så bra att många väljer att sluta frivilligt”, säger Sidsel Avlund.

Fler avsnitt
Fler videos