Gå direkt till textinnehållet

Norska NTB inför sportrobot

I går skrev Journalisten om att TT håller på att utveckla en robot som ska producera artiklar och notiser. Även norska nyhetsbyrån NTB har utvecklat en robot.

Den 16 maj lanserar NTB sin sportrobot som ska skriva referat från den norska elitserien i fotboll. Roboten fungerar så att den samlar in data och sätter samman dem enligt ett program som utvecklats av NTB och den tekniska leverantörer Bakken & Bæck.

Referaten bygger även på statiskt som lagrats i Norsk Internasjonal Fotballstatistikks databas som har historik så långt tillbaka som 1949. Roboten kan plocka fram resultat mellan två lag som tidigare mötts, skriver norska Journalisten.

NTB säger att roboten inte kommer ersätta journalister av kött och blod. Sportchefen Magnus Aabech säger till Journalisten att undersökningar i USA visar att en robot frigör upp till 20 procent av en journalists tid som kan läggas på andra saker än att skriva notisreferat.

Annons Annons

” Vi kommer inte att minska vår personal. Det finns ingen fara att robotar kommer att ersätta journalister,” säger nyhetsredaktören Ole Kristian Bjellaanes till Journalisten.

Journalistklubbens ordförande på NTB, Grethe Brandsø, säger att redaktionen ser roboten som en teknisk pryl som inte sysslar med journalistik.

”Den gör inget annat än förmedlar data. Det ställs inte inför etiska spörsmål”.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos