Gå direkt till textinnehållet

Norska Journalisten tvingas minska sin personal

Norska Journalistförbundet har nu beslutat att lägga ner papperstidningen. Beskedet innebär att antalet medarbetare på redaktionen kommer att minska. Hur många som måste sluta är ännu inte klart.

Som Journalisten tidigare skrivit om går norska Journalisten med stort ekonomiskt underskott efter ett kraftigt annonstapp det senaste året, samt att utvecklingen av nättjänsten Presskontakter varit kostsam.

Vid norska Journalistförbundets extrainsatta stämma beslutades i dag att Journalistens papperstidning ska läggas ner från årsskiftet, och i framtiden endast komma ut digitalt. Beslutet innebär att det behövs färre anställda på redaktionen som i dag har 5,5 tjänster.

– Det är ännu inte klart hur många som kommer att finnas kvar på redaktionen. Det har gått ut ett erbjudande om avgångsvederlag till alla, säger journalistklubbens ordförande Glenn Slydal Johansen.

Annons Annons

Hur kommer innehållet att påverkas av att ni blir färre på redaktionen?
– Vi kommer att göra mindre. Men vi hoppas att det kommer att finnas tid till att göra liknande reportage som vi gör i papperstidningen.

De anställda är inte emot en satsning på det digitala eftersom tidningens dåliga ekonomi kräver en omställning.

– Det är synd att papperstidningen läggs ner. Vi menar att det finns intäkter från pappret som nu kastas i sjön. Man kunde ha tittat på andra modeller som en utgivning med fyra nummer per år eller en Plustjänst med inloggning för förbundets medlemmar. Detta kommer i och för sig nästa år.

Till norska Journalisten säger Journalistförbundets ordförande Thomas Spence att nedläggningen av papperstidningen inte har med dåligt journalistiskt arbete eller med dåliga ägare att göra.

”Vi har försökt att kapa kostnaderna och skaffa andra intäkter. Det egna kapitalet är slut. Tiden är här att begrava ett format, men samtidigt stärka ett annat”.

Sista numret av norska Journalisten på pappret, efter 98 års verksamhet, kommer i december.

Fler avsnitt
Fler videos