Gå direkt till textinnehållet

Norska Journalisten kan bli digital

Styrelsen för norska Journalisten vill lägga ner pappersutgåvan från och med årsskiftet. Istället ska man satsa digitalt. Det slutliga beslutet tas vid norska Journalistförbundets styrelsemöte den 11 juni.

Förra året beslutade tidningsstyrelsen att minska antalet nummer per år från 20 till 15. Nu kan det bli så att tidningen helt läggs ner.

”Det är inte ett beslut vi tagit med lätt hjärta. Vi vet att mänga gillar papperutgåvan. Men läsandet växer också på nätet,” säger Helge Øgrim, norska Journalistens chefredaktör.

Tidningen har gått med ett stort underskott de senaste åren, bland annat för att annonsintäkterna sviktat. Samtidigt har utvecklingen av nättjänsten Presskontakter varit kostsam.

Förslaget om nedläggning av papperstidningen innebär också att det kan bli neddragningar av antalet anställda på tidningen, skriver norska Journalisten.

Journalistklubbens ordförande på Journalisten, Glenn Slydal Johansen, säger att klubben är eniga om att tidningen måste satsa digitalt.

”Men vi menar att ägarna varit passiva och inte diskuterat vad de vill att Journalisten ska vara. En undersökning från i vintras visar att många fortsatt ser ett värde i att få en tidning i handen. Ägarna borde undersökt möjligheten till en ekonomsikt överföring till tidningen under tiden som den digitala produkten byggdes upp”, säger Slydal Johansen.

Norska Journalisten har 6,5 tjänster på redaktionen. De anställda har blivit informerade om att det kommer att ske nedskärningar på redaktionen.

 

Fler avsnitt
Fler videos