Gå direkt till textinnehållet

Norrlandsjournalister får miljonbidrag

Barents Press Sverige, som är aktiva i Västerbotten och Norrbotten, får 1,2 miljoner kronor av Utrikesdepartementet. Pengarna ska användas i projekt för att stärka de civila kontakterna med Ryssland och de övriga Barentsländerna.

Tim Andersson, ordförande i Barents Press Sverige glädjer sig åt att journalister i Sverige får möjlighet att träffa och knyta band med ryska kollegor. Pengarna kommer att användas till flera aktiviteter samlade under huvudprojektet "Arctic Journalism: Enviromental and Societal Challenges". Fokus är på miljö och sociala frågor i Norrland och hur dessa påverkas av varandra. Ett exempel på delprojekt är "Robota 17: Industry and Enviroment in Northen Sweden".

– Idén till Robota 17 kom redan förra året då projektet uppstod för första gången, då i Ryssland med svenska journalister. Jag kom på idén då jag uppfattade det som att miljö och industrifrågor är något som diskuteras på ett liknande sätt i Barentsregionen. Skillnaderna är inte så milsvida som man vid en första anblick kanske tror mellan norra Ryssland och norra Sverige när det gäller dessa frågor, säger Tim Andersson.

De ryska journalisterna ska under en vecka resa runt i Norrbotten och Västerbotten. Under tiden ska de besöka företag som jobbar med Norrlands naturresurser, journalister som bevakar dessa områden och vanliga medborgare.

Annons Annons

– Det viktigaste arbetet vi kan genomföra i Barents Press är just mötena mellan journalister, mötena som förhoppningsvis blir någon form av dörröppnare mellan våra länder. Både för den enskilda journalisten och för redaktioner. Det bidrar även på lång sikt till en bättre kontakt mellan våra civilsamhällen, om vi medborgare i Sverige på ett bättre sätt känner till hur man lever i Petrozavodsk så försvinner kanske en del stigmatisering och okunskap. Våra liv ser rätt lika ut i Barentsregionen.

Rent konkret tror Tim Andersson att det kommer att bli en del reportage från Sverige, och kanske också nya kontakter och nya resor över gränserna.

– Vi hoppas att alla deltagare ska få nya insikter om hur miljön och samhället hänger ihop. Och att våra ryska kollegor ska få med sig tips för hur man kan bevaka dessa frågor, som exempelvis en konflikt mellan ett gruvbolag och lokalbefolkning.

Fakta// Barents Press Sverige:

En journalistförening som grundades 1994 i samband med Sovjetunionens fall, svenska, finska och norska journalister möttes i det då nyöppnade Ryssland. Enligt dem själva är Barents Press International är en av de mest långvariga internationella samarbeten som finns i journalistik. Idag har Barents Press Sverige cirka 70 medlemmar varav alla är journalister.

Fler avsnitt
Fler videos