Gå direkt till textinnehållet

Norra Skånes Berit Önell kan bli uppsagd

Norra Skåne reporter Berit Önell har tackat nej till arbetsgivarens erbjudande om omplacering till en ny tjänst i Perstorp. Det innebär att arbetsgivaren kan säga upp henne.

– Jag tvekade verkligen vad jag skulle göra. Jag ville inte sluta för jag älskar mitt jobb. Men då jag tänkt färdigt insåg jag att jag inte hade något val. Jag förstår inte varför jag ska straffas. Jag har bara gjort mitt jobb, säger Berit Önell.

Efter att hon sade nej till jobbet i Perstorp fick hon ett mejl från arbetsgivaren där det stor att hon var arbetsbefriad med omedelbar verkan.

Journalistklubben kommer inte att acceptera att Berit Önell eventuellt blir uppsagd utan menar att det i så fall rör sig om en olaglig uppsägning.

Annons Annons

Den 3 april 2014 meddelade Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk Berit Önell att hon med omedelbar verkan skulle flyttas från kommunbevakningen i Hässleholm. Förklaringen var att kommunalråden vänt sig till tidningens bolagsstyrelseordförande och krävt stopp för hennes och andra Norra Skåne-reportrars granskning som ansåg skapade en negativ bild av kommunen.

Under sin semester har Berit Önell fått ett nytt ”erbjudande” om omplacering. Arbetsgivaren hade beslutat att inrätta på en ny enmansredaktion i Perstorp.

I ett brev till sina kolleger på tidningen skriver Berit Önell att ”arbetsgivarens främsta skäl till att just jag ­efter 27 år på Norra Skåne i Hässleholms kommun – skall omplaceras till Perstorp är att jag ’bedriver ett privat krig mot politikerna i Hässleholm’ eftersom jag JK- och JO-anmält dem. Min JK-anmälan gällde brott mot tryckfrihetsförordningen genom påtryckningar på tidningen och ledde till viss kritik mot kommunalråden. Det hade knappast varit lönt att samråda om detta med en redaktionsledning som redan gett efter för påtryckningarna.”

Berit Önell anser att omplaceringen är en bestraffning från företagsledningens sida för att hon har misshagat politikerna.

”Detta bekräftades av att VD Lars Joel Eriksson den 21 juli sa att det är en principfråga att jag inte längre ska arbeta i Hässleholm. Han förklarade också att det är oklart vad som händer med satsningen i Perstorp om jag tackar nej eftersom tjänsten är ’kopplad’ till mig. Men det här handlar ändå inte bara om mig. Om jag går med på omplaceringen kan det bana väg för omplacering av fler reportrar på samma sätt, kanske inte bara på Norra Skåne”, skriver Berit Önell till sina kolleger.

”Jag kan inte på något sätt acceptera arbetsgivarens skriftliga motivering till omplaceringen. Den uttrycker en syn på det journalistiska uppdraget som är fjärran från vad jag vill stå för. Att samtycka till detta erbjudande vore att samtycka till att lokalpolitikers intressen ska väga tyngre i journalistkårens etik än den redaktionella integriteten och läsarnas förtroende. Därför har jag inget annat val än att tacka nej till tidningsledningens erbjudande.”

 

Fler avsnitt
Fler videos