Gå direkt till textinnehållet

Norra Skåne klandras av PON

PON ger Berit Önell rätt mot Norra Skåne, som klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed efter konflikten med henne.

I ett replikskifte på insändarsidan har chefredaktören på Norra Skåne påstått att Berit Önell ”upprepade gånger glidit ur sin professionella yrkesroll” när hon arbetat för tidningen. Insändaren var skriven som en följd av att Berit Önell slutat på tidningen och orsakerna till det.

Berit Önell har anmält tidningen bland annat med hänvisning till att hon fortfarande arbetar journalistiskt och att hon anser att hon lidit publicistisk skada av uttalandet.

Allmänhetens Pressombudsman, PO, slår fast att eftersom händelsen fått stor uppmärksamhet tidigare och att reportern varit en känd skribent för tidningen så har hon varit lätt att identifiera, trots att hon inte nämnts vid namn.

Annons Annons

PO anser också att anmälaren har tagit skada av utgivarens påstående om att hon ”glidit ur sin yrkesroll” också därför orsakat reportern skada.

Berit Önell ska också ha skickat ett svar till Norra Skåne som inte publicerats.

Tidningen anser i sitt svar till PO att den utpekade reportern haft flera plattformar att för att ge sin bild av saken och att det omfattande svar hon skickat till tidningen efter tidningens korta utspel inte skulle ha varit till någon nytta.

Även om PO till viss del ger tidningen rätt i att anmälaren har fått chans att ge sin bild då konflikten pågått länge är ändå maktförhållandet mellan de båda parterna ojämt. PO konstaterar att Norra Skåne är den största lokala medieplattformen.

PO gör följande bedömning:

”Sammantaget finner jag att anmälaren är utpekad och har drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada, som utgivaren kunnat mildra genom att ta in ytterligare ett genmäle. För det bör tidningen klandras.”

Pressens Opinionsnämnd, PON, delar POs bedömning. Norra Skåne klandras därför för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fotnot: Journalisten har skrivit många artiklar om bråket mellan Berti Önell, Norra Skåne och Hälssholms kommun. Läs bland annat denna, då kommunen vägrade ta emot Grävande journalisters skämspris Årets rullgardin

 

Fler avsnitt
Fler videos