Gå direkt till textinnehållet

Norra Skåne fälls av PON

Norra Skåne fälls åter i Pressens opinionsnämnd för en publicering med koppling till konflikten kring tidningen, Hässleholms kommun och reportern Berit Önell.

Som Journalisten berättat fälldes Norra Skåne av PON i slutet av oktober för ett replikskifte på insändarsidan som rörde den uppsagda grävande reportern Berit Önell.

Också den publicering som tidningen nu klandras för ägde rum på insändarsidan. I en insändare publicerad i mars kritiserade en tidigare journalist på Norra Skåne hur tidningen hanterat att Föreningen grävande journalister tilldelat Hässleholms kommun (anti-)priset Rullgardinen.

Skribenten menade att Norra Skåne mörkade sitt eget ansvar i härvan kring kommunen, och frågade om det var ”medveten censur?”

Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk skrev i sin replik att inte bara hon utan även tidigare kollegor nog förvånades över insändarskribentens ”plötsliga journalistiska engagemang”.

Hon skrev också att skribentens påstående om censur var så löjligt att hon avstod från kommentarer, och konstaterade att ”det är något som rättshaverister brukar ta till när de inte får in sina insändare”.

PO anser att formuleringen om skribentens plötsliga journalistiska engagemang är kränkande, eftersom ”en oengagerad journalist är en dålig journalist”.

PO anser också att Karlsson-Bernfalk genom sin formulering associerar skribenten till begreppet rättshaverist.

Båda formuleringarna har inte med sakfrågan att göra utan skjuter in sig på skribentens personliga egenskaper, enligt PO.

PON delar POs uppfattning om att tidningen bör klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos