Gå direkt till textinnehållet

Norra Skåne anklagas för mörkläggning

På insändarsidorna fortsätter bråket om Norra Skånes ledning att rasa. Tidningen anklagas för att mörka att de tilldelats antipriset Årets Rullgardin av Föreningen Grävande journalister.

Gruppen för oberoende press i Hässleholm anklagar i en insändare i Norra Skåne tidningens ledning för att mörka uppgiften att Föreningen Grävande journalister tilldelat tidningsledningen priset Årets Rullgardin för att man försvårat kritiska granskningar och försökt minska allmänhetens insyn.

I motiveringen till priset uppger Föreningen Grävande journalister bland annat:

”Under 2014 har Hässleholms lokala makthavare ansträngt sig för att tysta den granskande journalistiken. Kommunen politiker har, tillsammans med ledande företrädare för den lokala pressen, försökt minska allmänhetens insyn och försvåra kritiska granskningar.”

Men i Norra Skånes egen artikel den 20 mars har man tagit bort informationen om att företrädare för den lokala pressen också är pristagare. (Se bild.)

I insändaren i Norra Skåne skriver Gruppen för oberoende press:

”När Norra Skåne skriver om Rullgardinen utelämnas den del av motiveringen som rör tidningsledningen. Hur ska läsarna då kunna lita på att det som står i tidningen är sant?”

Norra Skånes utgivare Mimmi Karlsson Bernfalk svarar på kritiken genom att hävda att gruppen som står bakom insändaren kommer med felaktiga uppgifter.

Journalisten berättade i förra veckan att kommunpolitikerna i Hässleholm vägrat att ta emot priset.

Fler avsnitt
Fler videos