Gå direkt till textinnehållet

Norge digitaliserar, Sverige avvaktar

Den 11 januari inleder Norge stängningen av FM-nätet och går över till digitalradio. I Sverige har regeringen beslutat att avvakta eftersom det inte finns ett brett stöd för en digital övergång.

Den 13 december 2017 ska FM-nätet vara helt släckt i Norge och alla kanaler vara digitala. Fördelen med DAB är bättre ljud och att det går att sända flera kanaler.

Efter en remissrunda under våren 2015 där huvuddelen av remissinstanserna var positiva till förslaget, medan andra var starkt emot, och efter en kritisk rapport från Riksrevisionen, beslutade regeringen i Sverige att avvakta med en övergång till DAB.

Men regeringen skriver att frågan om digitalisering kan komma att aktualiseras på nytt i framtiden och kommer därför att följa utvecklingen i Norge.

Annons Annons

Regeringen skriver i sin bedömning att det finns för många invändningar och olösta frågor för att regeringen och riksdagen ska kunna fatta beslut om en nedsläckning av FM-nätet.

Flera remissinstanser påtalade att en digital övergång kan påverka totalförsvaret möjligheter att skicka ut viktiga meddelande och bristen på geografisk täckning. Andra synpunkter betonade otydligheter om hur de nuvarande tillstånden för analog kommersiell radio ska hanteras fram till en släckning av FM-nätet.

Det fördes även fram att det var osäkert om det finns en efterfrågan på digital marksänd radio och ”utan en efterfrågan riskerar fördelarna med en digital övergång att gå om intet”, står det i regeringen skrivelse till riksdagen.

Samtidigt finns redan tillstånd för de privata radiobolagen att sända 25 kanaler i ett digitalt marknät. Tillstånden gäller i åtta år och sändningarna kan starta omgående. Privatradion har dock beslutat att avvakta på grund av den oklarhet som man anser att regeringens beslut har skapat när det gäller den svenska radions framtid.

Myndigheten för press, radio och tv har tre gången gett den kommersiella radion uppskov med starten de digitala sändningarna. Det startdatum som nu gäller är 1 oktober 2017, skriver sr.se.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos