Gå direkt till textinnehållet

Nordling: Skrämmande behandling av Berit Önell

Norra Skånes behandling av medarbetaren Berit Önell är skrämmande. Ledande politiker i Hässleholm har utövat påtryckningar mot tidningsledningen i syfte att få bort Önell och hennes journalistiska granskningar av kommunen. Det skriver Jonas Nordling, Journalistförbundets ordfröande i en debattartikel.

” Det är anmärkningsvärt att tidningsledningen utan att blinka ställer sig på politikernas sida. En tidning med några som helst publicistiska ambitioner hade naturligtvis ställt sig bakom medarbetaren och dennes granskande journalistik. Att granska personer i olika maktpositioner i samhället är själva grunden för journalistiken. Trovärdigheten ligger i att lokaltidningen granskar den lokala makten och ställer de obekväma frågorna. Det är den fria pressens primära uppgift, snarare än att stötta kommunpolitikernas agerande,” skriver Jonas Nordling.

"Norra Skånes agerande drabbar också trovärdigheten för journalistiken på ett nationellt plan. Runt om i landet frågar sig läsare, tittare och lyssnare om det går att lita på vad media rapporterar. Det är ett nederlag för journalistiken och speciellt för en bransch som redan kämpar i motvind med vikande intäkter.”

Läs hela debattinlägger här:

Annons Annons

 

Fler avsnitt
Fler videos