Gå direkt till textinnehållet

”Nomineringarna ett sätt att mäta hur innovativa vi är”

”Vansinnigt roligt”, säger produktionsbolaget Muncks vice VD Erik Klarén om att Munckproduktioner är nominerade inte mindre än åtta gånger inför Radiogalan på torsdag.

På torsdag går branschdagen Radiodagen av stapeln. Samma kväll koras årets bästa radio i en rad kategorier. Produktionsbolaget Munck firade när de fick veta att de var nominerade med åtta olika produktioner.

– Det är helt vansinnigt kul! Vi blev såklart både förvånade och inte. Vi  tycker att vi gör jättebra program, men blev superglada, säger Erik Klarén.

Jag vet egentligen ganska lite om Munck, kan du berätta?

Annons Annons

– Vår grundare, Jacob Munck, började göra radioproduktioner i en tvättstuga i Brandbergen. Vi började med barnradio, och skaffade egna lokaler 2007. Vi är runt 20-25 anställda på kontoret, och kanske 50 på julfesten.

Ni gör inte bara radio längre, utan har bland annat gjort TV åt Aftonbladet?

– När vi började producerade vi uteslutande åt SR. Men vi försöker bredda oss av flera skäl, dels av stabilitetsskäl, dels för att undvika en situation där SR blir arbetsgivare åt en hel bransch. Därför gör vi en del poddar och har också börjat göra TV.

Munckproduktionen Institutet har tidigare vunnit både Årets folkbildare och Årets underhållning i Radiopriset.

– Vi har ingen inriktning såtillvida att vi bara gör en viss typ av journalistik. I dag gör vi så spridda produktioner som Kaliber, Radioapan, Inistitutet och Lilla Al-Fadji. Idén och innovationen står högst hos oss. En bra idé är det vi strävar efter.

– Det är ju svårt att mäta hur innovativ man är, därför är det väldigt roligt att vara nominerad så här många gånger. Det blir ett bevis på att andra tycker att vi har bra idéer.

Vilken kategori har ni störst chans att vinna i år?

– Där vill jag vara väldigt ödmjuk. Alla nominerade i alla kategorier är vansinnigt bra produktioner. Jag hoppas naturligtvis att vi vinner, men årets startfält visar hur levande radiobranschen är just nu. Jag tror vi kommer att blicka tillbaka på den här tiden som en väldigt spännande tid för radiomediet. Vi har både SR, produktionsbolag och olika poddaktörer som gör otroligt mycket spännande produktioner.

Här är Muncks nomineringar:

    Årets rookie: Athena Afshari, Känd från internet (Sveriges Radio P3)

    Årets rookie: Mattias Lundberg, Den svenska musikhistorien (Sveriges Radio P2)

    Årets musik: Duellen (Sveriges Radio P2)

    Årets underhållning: Institutet (Sveriges Radio P3)

    Årets radioprogram: Kaliber – krisen i socialtjänsten (Sveriges Radio P1)

    Årets folkbildare: Pop & politik (UR)

    Årets folkbildare: 1000 modiga frågor (Sveriges Radio)

    Årets folkbildare: Kaliber – krisen i socialtjänsten (Sveriges Radio P1)

Och här finns samtliga nominerade till Radiopriset.

Fler avsnitt
Fler videos