Gå direkt till textinnehållet

”Niklas Orrenius var årets journalist”

Niklas Orrenius var årets journalist enlligt Anna Jaktén, reporter, Uppdrag granskning, SVT.

Så här sumerar hon Medieåret 2015: 

Årets scoop: SCA-skandalen, vilken soppa.

Årets journalist: Niklas Orrenius. 

Annons Annons

Årets flopp: Jamen Twitter! Trots tappert letande också under 2015 har jag varken skrattat, blivit nyfiken, upplyst eller klokare. 

Årets flipp: Några grejer som gjort mig glad är teckentolkaren på Melodifestivalen, Antikrundan, att Wiegl och Lerneby fick Stora journalistpriset, Söndagsintervjun i P1 och att det blev ett brett stöd för yttrandefrihet efter attentatet mot Charlie Hebdo.

Årets drev: Vad jag har sett så har inte de anhöriga protesterat – men jag tycker att rapporteringen om flickan som tragiskt mördades vid Kinnekulle helt löpte amok. Alla detaljer, alla stort uppslagna bilder, hennes namn överallt. 

Årets mediehändelse: Känner stark oro över demokratiutvecklingen när vi mest tar del av nyheter, insikter och åsikter som bekräftar den egna världsbilden. Så gör jag också. Jag längtar efter nån slags nydanande bred bildningsrörelse på gräsrotsnivå 2016. 

Årets citat: ”Tack för samtalet. Hej då.” Ungefär så lät det när jag i somras sa upp min prenumeration på GP efter sisådär hundra år. Sen har jag inte fått ett enda samtal om jag saknar den eller om jag vill ha ett nytt erbjudande. Tycker det är obegripligt. Man undrar ju om de har bestämt sig för att de inte vill sälja några papperstidningar.

Fler avsnitt
Fler videos