Gå direkt till textinnehållet

Nazistplakat förtal enligt tryckfrihetsjury

I dag slog en tryckfrihetsjury i Göteborgs tingsrätt fast att ett nazistplakat som hängde ut journalisten Willy Silberstein som ”förbrytare” är förtal.

Som Journalisten tidigare berättat var Willy Silberstein en av flera kända svenskar som efter Nordiska motståndsrörelsens march i Göteborg i september anmälde nazisternas plakat med deras bilder och texten ”förbrytare”. Förundersökningarna lades dock ned eftersom personerna som höll i de anmälda plakaten enligt polis inte gick att identifiera. JK valde i sin tur att inte utreda anmälningarna med hänvisning till att plakaten inte verkar ha framställts i en tryckpress.

Willy Silberstein gick då vidare och ansökte i tingsrätten om att plakatet med hans namn och bild skulle konfiskeras. Konfiskation av en tryckt skrift innebär att den ska förstöras och att det blir olagligt att sprida den i framtiden.

I dag avgjorde Göteborgs tingsrätt den första delen i målet, skriver GT/Expressen. De nio ledamöterna i tryckfrihetsjuryn svarade ja på frågan om bilden och texten sammantaget är att se som förtal enligt TF. Juryn menade också, till skillnad från Justitiekanslerns tidigare bedömning, att det mesta talade för att plakatet var framställt i tryckpress.

Det är ännu inte beslutat om en konfiskation av plakatet ska äga rum.

Fler avsnitt
Fler videos