Gå direkt till textinnehållet

Nätverk ska avslöja hatbrott

De norska journalisterna Øyvind Stream och Kjetil Stormark har bildat ett journalistiskt nätverk som ska granska hatpropaganda, hatbrott och extremism.

Projektet har fått namnet Hate Speech International (HSI) och kommer så småningom att ha en egen hemsida, skriver norska Journalisten.

”Vi vill bidra till en mer systematisk och grundlig journalistik när det gäller hatpropaganda, hatbrott och extremism än vad vi ser på norska, nordiska och europeiska redaktioner i dag. Vi vill använda avancerade journalistiska metoder, inklusive datorstödd journalistik, i ett försök att belysa orsakssamband, nyckelaktörer och extrema rörelser”, säger Kjetil Stormark till norska Journalisten.

Kjetil Stormark säger att de fortlöpande kommer att granskning vad som händer i de miljöer där hatbrott begå.

Projektet kommer att pågå i två år och får ekonomiskt stöd från stiftelsen Fritt Ord och utrikesministeriet.

De två journalisterna tänker bygga upp ett nätverk med journalister. Detta kommer till en början att ske genom att engagera frilansjournalister som kan bidra till tjänsten. De tänker också jobba med frivilligorganisationer i andra länder som han ge tips och inforamtion.

”Vi kommer att vara en nyhetsorganisation som arbetar självständigt. Genom att bidra till en journalistik som gör allmänheten bättre informerade om de mekanismer som kan leda till ytterligare terroristattacker och våldsamma incidenter.”

Fler avsnitt
Fler videos