Gå direkt till textinnehållet

Motorbranschen gör kvinnonummer

I dag kommer nya numret av Tidningen Motorbranschen, helt befriat från män. Med 51 kvinnor på bild och bara intervjuade kvinnor slår tidningen ett slag för att minska mansdominansen i branschen.

Det nya numret av Motorbranschen ser alltså inte ut som vanligt. Utan att slå på stora trumman inne i tidningen så har chefredaktören Ing-Cathrin Nilsson bestämt sig för att göra ett helt nummer med bara kvinnor.

– En dag stod jag och min AD och suckade framför nya numret och sa ”Det är ju bara gubbar med här och tänk om vi skulle göra ett nummer med bara tjejer?”. Sen dök oron och tankarna upp om vi kanske skulle göra oss ovänner med våra läsare? Är det för uppkäftigt? Men vi bestämde oss för att köra, säger Ing-Cathrin Nilsson.

I ett års tid planerade den lilla redaktionen bestående av Ing-Cathrine och hennes AD Anna Frödell för ett helt nummer med bara kvinnor.

– Från början var vi lite oroliga att det inte skulle gå att fylla numret med relevant material. Men när vi väl tittade så fanns givetvis kvinnorna där. Det är för lätt att bara gå på de som hörs mest i debatterna och redan är tongivande röster, tittar man bakom så ser man alla andra, säger Ing-Cathrin.

Hon har varit chefredaktör för tidningen som ägs av Motorbranschens Riksförbund i två år och märker trots allt av att det rör sig lite även i den ack så mansdominerade motorbranschen.

– Det pratas lite smått i branschen, men vi har absolut inte brutit igenom än. Men jag märker att många yngre chefer tänker mer på jämställdhet, säger Ing-Cathrin.

I nya numret gör de också en granskning som visar att i styrelserummen är lastbilssidan bättre än genomsnittet. Medan det i personbilsbranschens styrelser till och med blivit sämre med jämnställdheten på senare år. Detta trots att det finns massor med siffror som visar att kvinnor äger bil oftare, kör bil oftare, och har körkort högre upp i åldrarna.

Vad har ni fått för reaktioner hittills?

– Jag har inte varit på redaktionen idag så jag har inte hunnit se allt än, Men vi tror på det här.

Fler avsnitt
Fler videos