Gå direkt till textinnehållet

”Momsfrågan måste upp på EU-bordet”

Tidningsutgivarnas VD skriver att regeringen i morgon måste lyfta frågan om teknikneutral moms på journalistik.

Som Journalisten berättat vill den svenska regeringen se en sänkning av digitalmomsen från 25 till sex procent. I september förra året sade kulturministern till oss att hon hoppades att det skulle ske redan under 2017. För tio dagar sedan återupprepade finansministern att regeringen vill genomföra sänkningen. Samtidigt hänvisade hennes pressekreterare till att Tjeckien ”kapat” frågan inom EU.

I morgon samlas Europas finans- och ekonomiministrar för möte inom EUs råd för ekonomiska och finansiella frågor. Ett utmärkt tillfälle att verka för en lösning av momsfrågan, anser TUs Jeanette Gustafsdotter i en debattartikel i Medievärlden.

”På det mötet måste momsfrågan upp på bordet. Den får inte prioriteras bort. Frankrikes och Tjeckiens interna konflikt kan inte år efter år hålla tillbaka journalistiken och undergräva mediebranschens förutsättningar i stora delar av EU”, skriver hon.

Utan en teknikneutral moms ”riskerar vi att nyhetsbevakningen i landet försvagas och att en rad tidningar försvinner. Det är en fråga som inte kan vänta”, menar Gustafsdotter.

Fler avsnitt
Fler videos