Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia vill sälja STs konstskatt

Mittmedia vill sälja ett flertal verk av svenska konstnärer som ägs av Sundsvalls Tidning. I samlingen finns dyrgripar, men även många mindre kända verk som bara har ett lokalhistoriskt värde.

En stor del av STs konstsamling är deponerad hos Sundsvalls Museum och det är den delen av samlingen som STs ägare Mittmedia nu vill sälja. Syftet att låta museet förvalta samlingen har varit att den ska stanna i Sundsvall och komma Sundsvallsborna till godo. Det skriver ST.

Bland de verk som kan komma att säljas finns bland annat Sundsvallsfödda Sigrid Hjerténs Iván som baby och Lapp från Abisko vid fjällsjö av Leander Engström.

För en tid sedan ska värderare från Uppsala Aktionsverk ha besökt museet för att titta på tavlorna och Mittmedia ska ha lämnat besked att de vill säga upp depositionsavtalet för att kunna sälja konsten.

Annons Annons

”Vi är ett affärsdrivande företag och här finns tillgångar som kan omsättas i likviditet. Vi behöver alla pengar vi kan för att ställa om från papperstidningar till digital verksamhet, och vi ser hellre att vi slipper säga upp personal framför att behålla konst som vi inte använder”, säger Mittmedias finanschef Ulf Eriksson till ST.

Både Engströms och Hjerténs verk förväntas kunna dra in större summor om de säljs internationellt medan flera av de andra verken sakar större värde än det rent lokalhistoriska uppger ST. Ett exempel är Olle Mattssons vy från det gamla Norrmalm, som det finns få avbildningar av.

Fler avsnitt
Fler videos