Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia gör lokala nyheter på arabiska

Mittmedia har släppt en app, MittArabi, som kommer att leverera nyheter från Gävle på arabiska. Appen är ett pilotprojekt. Om den går bra kan flera städer i Sverige få en liknande app.

Appen görs av Gazal Sabagh, Jawad Nahi Hamad och Adel Alsayed Omar, alla med bakgrund i arabisktalande länder, som nu är bosatta i Gävletrakten.

Elias Zazi är projektledare och ansvarig utgivare för appen:

”Vi gör framförallt egna nyheter utifrån det som vår målgrupp berörs av, och det kan vara en granskning av lokalpolitiken lika gärna som att vi skriver om en kulturförening. Utmaningen har varit att det här är en målgrupp som inte är van vid lokala nyheter och kanske inte heller med oberoende medier”, säger han i ett pressmeddelande.

Lisa Pehrsdotter, redaktionschef och ansvarig utgivare på Dala-Demokraten, ansvarar för projektet:

”Det handlar om vår demokrati och att ge alla förutsättningar att verka inom den. Men det handlar också om att vi tror att här finns en än så länge outnyttjad kommersiell kraft. Integrationen får vi på köpet. Dessutom ger det våra befintliga redaktioner, som är väldigt homogena, en möjlighet att hitta framtida arbetskraft med en annan bakgrund än den som redan finns representerad på redaktionerna,” säger Lisa Pehrsdotter.

Fler avsnitt
Fler videos