Gå direkt till textinnehållet

Miljonersättning till fotograf

Den haitiske fotografen Daniel Morel får 1,2 miljoner dollar i skadestånd för att nyhetsbyråerna Getty och AFP använt åtta av hans bilder utan tillstånd.  

Daniel Morel tog bilder på ödeläggelsen efter jordbävningen i Haiti år 2010. Bilderna laddade han upp på Twitter. En annan Twitteranvändare stal bilderna och påstod att det var hans egna. AFP och Getty publicerade fotografierna och skrev felaktigt att det var den person som stulit bilderna som var fotografen. När det uppdagades tog Getty och AFP bort den felaktiga informationen.

År 2011 vann Daniel Morel en strid i en amerikansk domstol mot AFP. Domstolen ansåg att det var Daniel Morel som hade upphovsrätten till bilderna, som Journalisten tidigare skrivit om.

Förra året slog en domstol i USA fast att Getty och AFP ska betala 1,2 miljoner dollar i skadestånd till Daniel Morel för att de laddat upp hans bilder utan tillstånd och distribuerat dem, skriver flera sajter som skriver om foto.

Getty och AFP överklagade domen. En federal jury i USA har nu dömt till Daniel Morels fördel och kravet att nyhetsbyråerna ska betala skadestånd står fast.

Fler avsnitt
Fler videos