Gå direkt till textinnehållet

Metros nya ägare har skatteskulder på 17 miljoner

Metros nya ägare Christen Ager-Hanssen har skulder på 17,1 miljoner till svenska staten.  Till SvD Näringliv säger han att han inte äger någonting i Sverige och inte tänker betala.

Christen Ager-Hanssen har skulder för obetald skatt från år 2003 och 2004 som inte är preskriberade. Det innebär att Kronofogden söker honom.

Vad som väckte Kronofogdens nya intresse var att Christen Ager-Hanssen fått köpa aktierna i investmentbolaget Custos som äger Metro för en krona av Mats Qviberg.

När Kronofogden hittar egendom som kan kopplas till en skuldsatt person kan egendomen utmätas. Det gäller även aktier. Egendomen säljs sedan för att täcka skulderna.

Annons Annons

”Allt vi säljer sker via exekutiv auktion. Sedan kan vi använda riktade anbud, och också ta hjälp av experter för att sälja olika typer av egendom,” säger Katja Pernehagen, kronoinspektör på Kronofogdemyndighetens specialverkställighet till SvD Näringsliv.

Christen Ager-Hanssen är bosatt i London. Storbritannien tar inte emot krav på skulder som är äldre än fem år, enligt Katja Pernehagen.

Till SvD Näringsliv säger Christen Ager-Hanssen att han inte har för avsikt att betala skatteskulden. Han förklarar att den är mycket gammal, och att den förlängning av preskriptionstiden som Skatteverket fått igenom är felaktig.

”Jag äger inte en enda krona i Sverige. Jag bor i London. Om Kronofogden tar ute en stämning i London och visar mig en lagakraftvunnen dom, då kan jag betala skulden,” säger han.

Fler avsnitt
Fler videos