Gå direkt till textinnehållet

Metro granskar hälsan

I går startade Metro en syskonsajt till Viralgranskaren. Hälsogranskaren ska undersöka vad som skrivs om hälsa, mat och träning.

I dagens Metro.se har Hälsogranskaren undersökt vad som är falskt eller sant om förkylning, om det är farligt att träna då man är förkyld, om det är lättare att bli förkyld när man är nerkyld och om det hjälper med vitlök för att lindra förkylningen.

Reportrarna Emma Björkman och Tomas Lundin kommer fram till att på några av frågorna går det inte att säga om det är sant eller falskt.

– Hälsogranskaren är lite annorlunda än Viralgranskaren. Viralgranskaren hade lättare att slå fast om något var falskt eller sant. Hälsogranskaren handlar mer om att nyansera bilden kring olika råd som sprids på nätet. Men vi hoppas kunna slå fast att vissa saker är falska, säger Metros chefredaktör Christofer Ahlqvist.

Annons Annons

Varför startade ni sajten?
– Det skrivs mycket om hälsa, om hur vi lever, vad vi äter och hur vi tränar. Vi tror att våra läsare är intresserade av vad som sprids på nätet och vi kan hjälpa dem att sortera i detta flöde av information.

Är Hälsogranskaren en utveckling av Viralgranskaren?
– Absolut. Vi kallar den en syskonsajt till Viralgranskaren.

Hur länge kommer ni att hålla på med Hälsogranskaren?
– Vi får se hur det fungerar, vi ger den en chans. Går det bra kommer vi att fortsätta.

Fler avsnitt
Fler videos