Gå direkt till textinnehållet

”Metadiskussion om form och format”

”Det vore bättre om alla skarpa hjärnor i branschen lägger energi på att komma fram till konstruktiva förslag än att hålla på med en metadiskussion om form och format", säger Anette Novak, utredare av den pågående statliga medieutredningen, om kritiken mot mötesformen.

Utredningen har fått kritik från bland annat Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för att inte ha enskilda möten med stora aktörer inom medierna, som Journalisten tidigare skrivit om.

Eftersom utredningen har en begränsad tid att bli klar valde Anette Novak samråd där medieaktörer träffades

– Jag har för närvarande ingen arbetstid i uppdraget så jag uppfattade att samrådsmodellen var en bra metod, för den är effektiv och man hinner träffa många personer, säger Anette Novak.

Annons Annons

Hon tycker att det är olyckligt att diskussionen om hur mötena ska gå till förs av Thomas Mattsson, som inte var med på samrådet.

– De som var där sade till mig att de var positiva till samrådet. Men vi tar till oss av kritiken. Jag vill inkludera så många som möjligt, inte exkludera någon.

Anette Novak påpekar att utredningen har kort om tid på sig. I oktober ska rapporten vara klar, vilket innebär att alla texter ska lämnas in i september.

– Man kan ha synpunkter och hitta bättre lösningar. Men utredningen har inte de bästa förutsättningarna. Det är ont om tid, det är ont om resurser. Vi försöker att göra det bästa av situationen. Det vore bättre om alla skarpa hjärnor i branschen lägger energi på att komma fram till konstruktiva förslag än att hålla på med en metadiskussion om form och format, säger Anette Novak.

Fler avsnitt
Fler videos