Gå direkt till textinnehållet

Medlemstidningen står stark

Papperstidningen har en stark ställning bland medlemstidningarnas läsare. Få läsare tar del av tidningarna digitalt. Det visar TNS Sifos djupanalys av vad läsarna tycker om sina organisationstidningar.

Undersökningen är beställd av Sveriges Tidskrifter och bygger vidare på Orvestos QRS-undersökning 2013, som kartlägger tidskrifters kvalitativa egenskaper. 32 medlemstidningar har djupanalyserats och de har sedan jämförts med Orvestos undersökning som bygger på omkring 240 olika tidskrifter.

Medlemstidningarna är väl lästa, men ägnas något kortare tid än andra tidskrifter och läses vid färre tillfällen. Djupanalysen visar dock att medlemstidningarnas journalister kan sträcka på sig. Läsarna tycker över lag att tidningarna är trovärdiga, välskrivna, ger ny information och har gott rykte. Däremot tyckte många att de inte alltid signalerade så mycket lust, inspiration eller gav avkoppling.

Medlemstidningarnas läsare är inte heller lika intresserade av tidningarnas annonser som övriga tidskriftsläsare, men om annonserna berör ett privat intresse ses de som mer intressanta.

Annons Annons

Väldigt många skulle sakna tidningen om den inte längre låg i brevlådan. 92 procent av medlemstidningarnas läsare svarar nej på frågan om de läser tidningen digitalt på något sätt, något lägre än för andra typer av tidskrifter.

Det blir allt vanligare att tidskrifter anordnar olika former av event, men intresset är inte så stort från läsarna. 15 procent uppger att de skulle kunna tänka sig att gå på något event. Störst är intresset hos dem som läser tidningen av privat intresse, som till exempel Aktiespararen eller Hundsport, men det finns också ett visst intresse för arbetsrelaterade event, som hos Arbetets och Byggnadsarbetarens läsare.

I samband med att undersökningen presenterades anordnades en paneldebatt där ägarrepresentanter för Arbetet, Hem&Hyra, tidningarna Turist och Veteranen deltog. Där framkom att det inte var någon fara för att dessa papperstidningar skulle vara hotade inom den närmaste framtiden. Däremot kunde redaktionerna inte räkna med mer pengar från ägarna.

Christina Rogestam, ordförande för SPF som ger ut Veteranen, berättade att det pågår diskussioner om att slå ihop förbundets sajt med tidningens.

– Vi försöker hitta sätt att bättre utnyttja våra resurser, sade hon.

 

Fler avsnitt
Fler videos