Gå direkt till textinnehållet

”Medlemmarna har rätt att kräva snabbare svar”

I oktober meddelade Journalistförbundet att det byter försäkringsbolag, men att det inte skulle innebära några märkbara förändringar. Men flera medlemmar har upptäckt att deras sjukförsäkring inte hänger med i bytet och när de försökt nå förbundet med sina frågor har de inte fått några svar.

Som Journalisten tidigare berättat så meddelade Journalistförbundet i slutet av oktober att det byter försäkringsbolag för de flesta av sina medlemsförsäkringar, från If till Bliwa. Syftet var att hålla nere kostnaderna.

"Poängen med den här lösningen är att medlemmarna inte ska märka någon skillnad", sade förbundsordförande Jonas Nordling, i en intervju med med Journalisten i samband med beskedet om bytet.

Men flera personer har märkt skillnad. När de nu har börjat läsa på vad som händer med deras försäkringar har flera av dem upptäckt att deras sjukförsäkring inte följer med i flytten till Bliwa. Om man är sjukskriven den 1 januari 2016 så räknas det som en skada som ska regleras av If, vilket betyder att medlemmen måste teckna en fortsättningsförsäkring hos If.

Annons Annons

Upptäckten har rört upp känslorna på sociala medier och flera oroliga medlemmar har försökt få svar om vad som pågår, genom att höra av sig till förbundskansliet. Men antingen har personalen inte varit på plats eller så har de inte kunnat svara på frågorna.

Peter Skyhag (bilden) är Journalistförbundets informationsstrateg och försöker nu nå ut med information om vad som händer med sjukförsäkringen:

– Ja, det tog för lång tid och medlemmarna har rätt att kräva snabbare svar. Här får vi se över rutinerna för att bättra oss framöver. Samtidigt kände vi att det var viktigt att hinna diskutera de frågor om bytet av försäkringsgivare som dykt upp med den nya försäkringsgivaren Bliwa innan vi besvarade dessa frågor. Men det borde ha gått snabbare, säger han.

Informationen om vad som händer om man är sjukskriven den 1 januari 2016 har funnits sedan i oktober, men under sektionen ”FAQ”. I det meddelande som Journalistförbundet gått ut med nämndes inte problemet med sjukförsäkringen om läsaren inte klickade sig vidare genom att trycka på texten ”Läs igenom våra frågor och svar gällande bytet av försäkringsgivare”.

Fler avsnitt
Fler videos