Gå direkt till textinnehållet

Mediesajter speglas av porrföretag

I helgen valde Lärarförbundet att släcka sina tolv tidningssajter på grund av att dessa "speglats" mot porrsajter. Nu varnar de för att fler kan ha drabbats.

I fredags upptäckte Lärarförbundet att deras tolv tidningssajter har speglats upp mot porrsajter. Det betyder att porrsajterna har tagit tidningens kod och speglat densamma mot en annan sajt. Användaren kan klicka runt på sajten – men de riktiga artiklarna, annonserna och bilderna, är uppblandade med porrförsäljningsord.

När Lärarförbundets tidningar började undersöka omfattningen så märkte de att många av TCO-förbunden drabbats tillsammans med kommuner, myndigheter och andra mediesajter. Lärarförbundet valde då att mellan fredag och lördag släcka ned alla sina tidningssajter, så de kunde få grepp om omfattningen.

– Att släcka ned dem var mer som en extra försiktighetsåtgärd, det hjälper egentligen inte mot själva problemet, säger Lotta Holmström, webbredaktör och reporter på Lärarnas Tidning.

Annons Annons

Målet för porrsajterna är att komma högre upp i Googles sökranking. Det handlar alltså inte om att de ”kapat” Lärarförbundets sajter. Men när en användare söker på en av deras sajter via Google, och inte är uppmärksam, så kan de hamna på en av porrsajterna.

Det här kan drabba vilken sajt som helst och handlar inte om något dataintrång.

– Det är helt enkelt script som kopierar öppen information från webben och återskapar den, säger Lotta Holmström.

Är det olagligt?
– Det är olagligt på så vis att det handlar om upphovsrättsbrott, de tar texter och bilder rakt från våra sajter. Men det är svårt att komma åt dem. Domänerna ligger registrerade i länder som Gabon, Elfenbenskusten, och andra länder som har valts för att det är gratis domäner.

Kan man skydda sig?
– Om du söker på scrapingsajter så finns det en del goda råd att följa, vi har också fått en lista från våra utvecklare på saker man kan göra. Men det finns inget som kan skydda en helt och hållet, man kan bara motarbeta.

Fotnot: För att kontrollera om man är drabbad kan man söka på Google (exempelvis ordförandes namn + dejt om det handlar om en lärartidning) på en dator som inte ligger bakom en brandvägg som blockar pornografi.

Fler avsnitt
Fler videos