Gå direkt till textinnehållet

Medier släpps in i polska parlamentet

Den polska regeringen backar och tillåter medier att följa arbetet i parlamentet, sejmen. Regeringens beslut att porta oönskade journalister från parlamentet väckte starka reaktioner, även i Tyskland där de två största journalistförbunden gett sitt stöd till de polska kollegerna.

President Andrzej Duda skev på Twitter att journalister åter ska få arbeta i parlamentet, sejmen, enligt de gamla reglerna, skriver dn.se.

Det var bland annat restriktionerna för medier som utlöste den politiska krisen i Polen där det under flera dagar förekommit demonstrationer mot regeringspartiet Lag och rättvisa, Pis.

Enligt Pis var anledningen att få bättre ordning i parlamentet. Det som upprörde oppositionen var att majoriteten samma dag röstade igenom statsbudgeten för 2017 utan att det fanns journalister på plats. Det sågs av oppositionen som ett sätt att sabotera pressfriheten, och därmed förhindra allmänhetens insyn.

Annons Annons

De två största journalistförbunden i Tyskland har gett sitt stöd till de polska journalister.

”De drastiska restriktioner som det polska parlamentet infört är oförenligt med principerna om en fri och demokratiskt press, säger Frank Überall, ordförande för Deutsche Journalisten-Verband i ett pressmeddelande.

”Detta är ett förnyat angrepp på public service och pressfriheten, som undergräver mediers möjlighet att granska makthavare,” säger Cornelia Haß ordförande för Deutsche Journalistinnen- und Journalisten-Union.

Fler avsnitt
Fler videos