Gå direkt till textinnehållet

Medier ska få betalt av nätjättar enligt EU-förslag

Journalister och publicister ska få en rimlig ersättning för sina arbeten. Det är ett av förslagen i EU-kommissionens förslag till en reformerad upphovsrätt inom EU. Journalistförbundet är försiktigt positivt.

Kommissionens förslag presenterades av ordföranden Jean-Claude Juncker i går. Centralt för utgivare är att det pekar på de digitala plattformarnas ansvar i upphovsrättens värdekedja.

Juncker sa bland annat att han vill att ”journalister, publicister och författare ska få rimlig ersättning för sina arbeten, oavsett om de är skapade i studior eller vardagsrum, oavsett om de är ägnade att spridas off- eller online, oavsett om de är tryckta i en kopieringsmaskin eller kommersiellt länkade på webben”.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är försiktigt positiv till förslaget, men flaggar samtidigt för att förbundet inte hunnit djupanalysera innehållet än.

– Det är i grunden bra om de som producerat upphovsrättsskyddat material som sprids på olika plattformar också får del av intäkterna, men om det här förslaget är det mest hundraprocentiga återstår att se. Man har tänkt åt rätt håll, men frågan är om det leder rätt i slutändan. Som med allt som kommer från Bryssel är det ofta så att djävulen sitter i detaljerna. Men IFJ har uttryckt ett försiktigt positivt ställningstagande, det finns ingen anledning att inte stämma in i det, säger han.

Enligt Carlo Perrone, chef för den europeiska nyhetspublicistföreningen, skulle möjligheten för utgivare att få betalt för användande av deras material skulle vara ett "signifikant och historiskt steg", rapporterar DN Kultur.

EU-förslaget har också fått kritik, både av de amerikanska nätjättarna som för att det skulle kunna leda till att små utgivare förlorar intäkter. När Spanien införde införde liknande regler som de som nu föreslås blev konsekvensen att Google stängde Google News, vilket ledde till minskad läsning och därmed minskade intäkter, särskilt för mindre sajter.

Fler videos
Fler avsnitt